24 aprilie 2019

Daune de peste 10.000 EUR acordate de Tribunalul București unui fotograf împotriva unui post TV


În spațiul public au apărut recent informații cu privire la o hotărâre judecătorească, pronunțată de Tribunalul București, prin care s-a constatat utilizarea, cu încălcarea drepturilor patrimoniale şi morale de autor ale unui fotograf român, prin radiodifuzare a operele fotografice pe un post național de televiziune.

Conform informațiilor publice, disponibile în acest moment pe portalul instanțelor, Tribunalul a obligat postul de televiziune (un post de știri important din România) la:

  • plata despăgubirilor patrimoniale în sumă de 8.100 euro în echivalent lei la data plăţii. 
  • daunelor morale în sumă de 2.000 euro în echivalent lei la data plăţii. 
  • la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 100 lei taxa de timbru. 

Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel de către părți în 30 de zile de la comunicare. Cu toate acestea, este important de semnalat acest precedent judiciar, fiind pentru prima dată când o instanță din România acordă asemenea despăgubiri unui fotograf și, în același timp, un avertisment pentru instituțiile media care, nu rare ori, ignoră drepturile de autor ale micilor creatori, prezenți în online.

Vom urmări subiectul și vom reveni cu detalii în momentul în care Hotărârea se va redacta și vom afla motivarea instanței.


2 comentarii:

Dragos spunea...

Referitor la stabilirea despăgubirilor în instanțele din România, a se vedea: art. 188 alin (2). De asemenea, a se vedea și acest articol Ce despăgubiri pot obține fotografii în instanță?

Horatiu spunea...

Este vorba de fotograful Cosmin Bumbuţ si de Realitatea TV pentru folosirea fără drepturi a unor fotografii făcute la penitenciarul Aiud. Cele patru fotografii au fost folosite într-o ediţie a emisiunii „Jocuri de Putere“, de anul trecut, realizată de Rareş Bogdan.