18 noiembrie 2018

Conversia valutară la achiziția de echipament foto din afara țării

Conversia valutară la achiziția de echipament foto din afara țării

Diferențele de curs valutar pot fi semnificative la achiziția de echipament foto din afară țării. Află ce trebuie să verifici atunci când faci plata și ce opțiuni ai pentru un curs valutar mai bun.

Să presupunem că vrem să achiziționăm o cameră foto Canon EOS 5D Mark IV de pe e-infin.com (magazin online din Marea Britanie, de pe teritoriul UE). La data acestui articol, aparatul costă 1.865 EUR. Magazinul online e-infin.com permite plata prin PayPal, o variantă de plată pe care, în general, o recomand la cumpărăturile din străinătate, având în vedere că PayPal are o politică foarte bună de protecție a cumpărătorului împotriva fraudelor - Buyer Protection.

Alimentarea contului PayPal se poate face prin:

  1. card atașat contului PayPal; sau 
  2. adăugarea de fonduri prin Trustly (Add funds using Trustly)

1. Prin card atașat contului PayPal

În momentul în care se face plata prin PayPal, dacă nu sunt fonduri suficiente în contul de EUR, din PayPal, se vor trage fondurile de pe cardul atașat. Asumând că am atașat un card în RON, trebuie să se facă conversia valutară din RON în EUR, existând două variante în acest sens:

Plata în RON. PayPal va face conversia RON/EUR (implicită)


Plata în RON. PayPal va face conversia RON/EUR

Plata în EUR - emitentul cardului va face conversia RON/EUR.


Plata în EUR - emitentul cardului va face conversia RON/EUR.
În cazul variantei a doua, lucrurile sunt mai complicate, în sensul că decontarea diferă de la bancă la bancă, însă, în general, cursul este mai avantajos pentru cumpărător decât cel oferit de PayPal. Ca punct orientativ pentru cursul de decontare se poate verifica cursul spot RON/EUR (banca vinde EUR). Mai multe detalii despre cum se decontează plățile la plata cu cardul în străinătate aici.

2. Alimentarea contului de PayPal prin Trustly 

O variantă mai puțin cunoscută, dar care, de obicei, asigură un curs foarte apropiat de cel comunicat de BNR, este cea prin care contul de PayPal este alimentat (prepay/topup) cu fonduri prin Trustly. Această metodă presupune să aveți internet banking la una din următoarele bănci locale: UniCredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, BCR sau Raiffeisen Bank.

Alimentarea contului de PayPal prin Trustly

La data scrierii acestui articol, cursul obținut prin Trustly a fost de 4,6662 RON pentru 1 EUR, față de 4,9010 RON pentru 1 EUR (cusul implicit oferit de PayPal). Un simplu calcul, ne arată că la achiziția unui Canon 5D IV cumpărătorul face o economie de 438 RON. Mai jos, o comparație cu toate cursurile de schimb:

Comparație la data de 19 noiembrie 2018 (ora 16:00). Curs BNR 4.6639
Comparație la data de 19 noiembrie 2018 (ora 16:00). Curs BNR 4.6639

Cu toate acestea, trebuie reținut că această comparație este orientativă, clasamentul putându-se schimba în funcție de momentul plății și de alți factori (eg. decontarea în zile diferite, politica băncii dvs. etc) și că trebuie să vă informați și să comparați cursurile valutare de fiecare dată când achiziționați echipamentul foto din străinătate.

Dacă știți și alte metode prin care se poate obține un curs valutar avantajos, nu ezitați să lăsați un comentariu mai jos.

8 comentarii:

MariusX spunea...

In weekend la Revolut cursul e mai mare cu cca 2%. Sunt convins ca intr-o zi de lucru au curs mai bun decat Trustly. Variatia cursului live de la revolut este senzatie. Despre Trustly, nu prea are reviews ok si multi se plang pe net ca mai raman banii agatati intre transferuri ceea ce pentru mine e deal-breaker

Dragos spunea...

Good to know! Tnks

Kllaus spunea...

Nu mai e nevoie de conversie valutara pe E-infin. Au pus preturile direct in lei! e-infin.com/eu-ron

Cip spunea...

Ati cumparat de la e-infin? Sunt produse originale sau sunt fakeuri? As vrea sa cumpar un Nikon D3500, dar am auzit to felul de povesti cu serii invalide.

DanC spunea...

In ultima vreme cursul Revolut s-a nivelat destul de mult inspre cursurile bancilor romanesti. Nu se mai merita sa-ti bati capul cu transferul in Revolul... Parerea mea

Anonim spunea...

Cursul in lei pe e-infin este prost. Selectati EUR

addola spunea...

Be careful. E-infin is not a UK, but a Hong Kong based Canon dealer. The products from E-infin are non-EMEA products and are not eligible for Canon services.

Catalin spunea...

Sunt produse originale, dar nu sunt considerate EMEA de Canon si prin urmare nu o sa primesti 2 ani garantie. E o garantie limitata de un an pe care ti-o da E-infin.