01 octombrie 2018

Legislație foto. Principalele legi de interes pentru fotografi

Legislație foto. Principalele legi de interes pentru fotografi

Aspectele legale sunt deseori ignorate de fotografii din România. Mulți fotografi sunt reticenți în angajarea unui avocat pentru redactarea unui contract. Se ignoră faptul că, la fel ca în alte domenii, este mai ușor și ieftin să previi decât să repari ceva.


Lipsa culturii juridice duce la un fenomen și mai îngrijorător, respectiv acela în care mulți fotografi "apelează la un prieten" sau pun o întrebare pe un forum/grup de fotografie, nepunându-și problema că prin divulgarea informațiilor despre cazul lor își pot compromite strategia dintr-o eventuală negociere/dintr-un litigiu sau că pot primi sfaturi juridice de la persoane fără calificare juridică în domeniul relevant pentru speță (eg. drepturi de autor, protecția vieții private etc.).

De asemenea, am observat în discuțiile de pe forumuri/grupurile foto că fotografii nu verifică informațiile direct de la sursă, adică direct din actele normative. Din această cauză, am publicat și îmi propun să actualizez pe acest site actele normative cu impact în activitatea fotografilor.

Mai jos, principalele acte normative de interes pentru fotografi. De asemenea, foarte multe informații juridice relevante pentru domeniul foto pot fi găsite utilizând funcția search din acest site.

Legislație foto


Dreptul de autor (copyright) în fotografie:   


Legislație foto de interes pentru fotografia de stradă, fotojurnalism, portret, filmări și fotografie aeriane etc:


Legislație foto de interes pentru fotografii de viață sălbatică (wildlife):

Locația: Bucharest, Romania

5 comentarii:

Anonim spunea...

Probleme drepturi de autor - fotografie: Ce pot sa fac impotriva unui ziar care imi foloseste o poza luata de pe profilul meu de Facebook? Le-am dat mail si nici nu mi-au raspuns.

teo spunea...

Buna seara. Doresc sa stiu daca pot fotografia persoana pe domeniul public. Ce lege reglementeaza acest lucru?

Foto Amator spunea...

Buna seara. Fiti amabil, care este durata de copyright pentru fotografie?

Pandects dpVUE spunea...

În România, durata de protecție a drepturilor de autor (drepturile patrimoniale) este: durata de viață a autorului + 70 ani (Art. 28. -
(1) Drepturile patrimoniale prevăzute la art. 13 și 24 durează tot timpul vieții autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moștenire, potrivit legislației civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoștința publică în mod legal. Dacă nu există moștenitori, exercițiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieții de către autor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creație.) Legea privind drepturile de autor în România (2018)

Xflowx spunea...

Felicitari pentru acest site. Sunt student la drept si fotograf. Am sperat ca la Proprietate intelectuala o sa existe o asemenea abordare practica a materiei, insa m-am inselat amarnic. Am inceput sa caut la biblioteca sau pe internet, insa sursele academice sunt inexistente.