24 octombrie 2018

YouTube nu este de acord cu filtrul de upload, cerut de europeni

YouTube critică reforma drepturilor de autor în UE

Susan Wojcicki, CEO YouTube, s-a adresat creatorilor de conținut online, manifestându-și îngrijorarea cu privire la modul în care unele prevederi ale draftului de directivă privind drepturile de autor pe piața unică ar putea afecta platformele online precum YouTube.

Acum câteva săptămâni scriam, în contextul Reformei UE privind drepturile de autor pe piața unică, despre faptul că Parlamentul European a adoptat poziția sa revizuită de negociere privind normele în materie de drepturi de autor. Articolul 13 (”filtru de upload”) din propunerea de Directivă solicită platformelor mari de conținut online să lucreze în mod proactiv cu deținătorii de drepturi de autor pentru a împiedica utilizatorii să încarce conținut protejat prin drepturi de autor. 

Acest lucru va necesita scanarea tuturor materialelor încărcate pe platformele online, ceea ce nu este pe placul YouTube. Astfel, Susan Wojcicki, CEO YouTube, consideră că ”economia creatoare în creștere este în pericol, deoarece Parlamentul UE a votat la articolul 13 dispoziții privind drepturile de autor care ar putea schimba drastic Internetul pe care îl vedeți astăzi”. Ea a continuat spunând că articolul 13 ”amenință posibilitatea a milioane de oameni - de la creatori până la simpli utilizatori - să încarce conținut pe platforme precum YouTube”.

Deși Parlamentul European consideră că reforma are în vedere măsuri de protecție pentru firmele mici și libertatea de exprimare, iată că YouTube este de altă părere, considerând, dimpotrivă, că propunerea ar putea forța platformele precum YouTube să permită doar conținut de la un număr mic de companii mari.Ar fi prea riscant ca platformele să găzduiască conținut de la creatorii mai mici de conținut, deoarece platformele ar fi acum direct responsabile pentru acel conținut” a menționat Susan Wojcicki, CEO YouTube. 

”Realizăm importanța faptului că toți titularii de drepturi trebuie remunerați în mod echitabil, motiv pentru care am construit Content ID și o platformă pentru a plăti toți titularii de drepturi. Dar consecințele neintenționate ale articolului 13 vor pune în pericol acest ecosistem”, a continuat Susan Wojcicki, CEO YouTube.

0 comentarii: