13 septembrie 2018

Reforma UE privind drepturile de autor pe piața unică digitală
Parlamentul European a adoptat la data de 12 septembrie 2018 poziția sa revizuită de negociere privind normele în materie de drepturi de autor, adăugând măsuri de protecție pentru firmele mici și libertatea de exprimare.

Conform comunicatului de presă emis de Parlamentul European, după adoptarea Directivei privind drepturile de autor, cele mai relevante modificări care urmează să fie puse în aplicare sunt:

  • Gigantii tech trebuie să plătească pentru munca artiștilor și jurnaliștilor;
  • Platformele mici și micro sunt excluse din domeniul de aplicare al directivei;
  • Hyperlink-urile însoțite de "cuvinte individuale" pot fi partajate în mod liber;
  • Jurnaliștii trebuie să obțină o parte din orice remunerație legată de drepturile de autor obținută de editura lor.
În plus, merită menționate și următoarele modificări:
  • O nouă protecție a organizatorilor de evenimente sportive (articolul 12 A din textul propus al directivei);
  • Înființarea unui depozit al drepturilor de autor privind materialele publicate în format electronic relevante pentru UE (articolul 10 A din textul propus al directivei);
Prin noua Directivă, platformele care gestionează și promovează în mod activ conținut (eg. fotografii, muzică sau alte materiale protejate prin drepturi de autor) vor fi responsabile și trebuie să aibă permisiunea titularilor/deținătorilor drepturilor de autor și trebuie să-i plătească pentru utilizarea conținutului lor.

Articolul 13 - "filtrul de upload"

Textul obligă furnizorii de servicii online, care stochează și oferă acces la “cantități mari” de conținut online, să ia măsuri (eg. utilizarea de tehnologii eficace de recunoaștere a conținutului) pentru a preveni publicarea conținutului care încalcă dreptul de autor.

Elementele de noutate constă în faptul că furnizorii de astfel de servicii online (eg. Facebook, Instagram, YouTube etc.) nu mai sunt considerați ca “simplii intermediari”, urmând ca aceștia să monitorizeze proactiv, în colaborare cu titularii de drepturi de autor, conținutul încărcat de utilizatori. Propunerea este destul de controversată, fiind denumită, în mod peiorativ, de către opozanții acesteia, ca “robocopyright”. De asemenea, prin articolul 13, platformele trebuie să încheie acorduri de licențiere cu deținătorii de drepturi privind utilizarea conținutului protejat. Acest lucru se va realiza, probabil, printr-un sistem obligatoriu de acordare a licențelor.

Prin urmare, articolul 13 solicită platformelor să lucreze în mod proactiv cu deținătorii de drepturi pentru a împiedica utilizatorii să încarce conținut protejat prin drepturi de autor. Acest lucru va necesita scanarea tuturor materialelor încărcate pe platformele online, cum ar fi YouTube, Facebook, Instagram, 500px.

Platformele micro și micro scapă de incidența articolului 13. Același lucru este valabil și pentru Wikipedia sau alte platforme open source non-profit.

Textul final al Directivei va fi negociat între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene. Votul final ar trebui să aibă loc în ianuarie 2019.

Citește și CE AȘTEPTĂRI TREBUIE SĂ AIBĂ FOTOGRAFII DE LA REFORMA UE ÎN MATERIA DREPTURILOR DE AUTOR PE PIAȚA UNICĂ DIGITALĂ?
Locația: Bucharest, Romania

0 comentarii: