28 septembrie 2018

Copyright și numele fotografului în căutările Google pentru imagini


Utilizatorii Google Images vor putea vedea cine este autorul / creatorul și cine deține drepturile (patrimoniale) de autor. Autorul / creatorul este fotograful, însă deținătorul drepturilor (patrimoniale) de autor poate fi și altcineva (eg. cesionarul, clientul unei fotografii la comandă, agențiile, website-urile de micostock etc.).


Google nu a avut întotdeauna cele mai bune relații cu fotografii, agențiile de stock sau alți deținători de drepturi de autor asupra imaginilor care apar în rezultatele căutărilor din Google Images, dar lucrurile par să se amelioreze.

Gigantul american a dezvăluit pe blog său că, în urma colaborării cu CEPIC și IPTC, va include în dreptul imaginilor din Google Images metadatele despre Autor și Deținător drepturilor de autor (image credits), iar în următoarele săptămâni va adăuga metadate privind drepturile de autor (copyright notice).

Copyright metadata in Google Images

Acest lucru va însemna că vizitatorii vor putea vedea, cu câteva clickuri, cine este autorul/creatorul și cine deține drepturile (patrimoniale) de autor. Autorul/creatorul este fotograful, însă deținătorul drepturilor (patrimoniale) de autor poate fi și altcineva (eg. cesionarul, clientul unei fotografii la comandă, agențiile, website-urile de micostock etc.).

Pentru mai multe informații despre cum să implementați metadatele IPTC, consultați Ghidul IPTC.

Sursa informație & Animated GIF: Blog Google
Featured Image: Canva

0 comentarii: