29 septembrie 2018

Netflix acuzat de încălcarea dreptului de autor. Reacția Netflix: dreptul de autor nu protejează obiectele așa cum apar ele în natură

Un fotograf din Glasgow, Mont. a intentat un proces de încălcare a drepturilor de autor împotriva Netflix, acuzând furnizorul de conținut media că a folosit una din fotografiile sale cu o furtună, fără să-i ceară permisiunea, în celebrul serial SF ”Stranger Things”, a anunțat PetaPixel.

Fotograful Sean R. Heavey viziona serialul ”Stranger Things” de pe Netflix când a văzut un nor de furtună care părea foarte similar cu furtuna supercelulară dintr-o fotografie realizată de el în 2010. Heavey și-a dat seama că norul care apare în episodul 3 din serialul Netflix este similar cu cel surprins de el, dar a concluzionat inițial că nu e identic.

Totuși, câteva săptămâni mai târziu, fotograful a fost anunțat de un prieten că Netflix a difuzat un episod special "Beyond Stranger Things" (în spatele scenei) în care s-a prezentat schița concept folosită de către echipa ”Stranger Things”. Acum apărea mult mai evident că supercelula de furtună este extrasă din fotografia lui Heavey din 2010, intitulată "The Mothership".


În cererea de chemare în judecată, Heavey afirmă că fotografia a fost făcută în uma unui efort considerabil, el trebuind să ”vâneze” furtuna ore întregi, pe o distanță foarte mare, iar fotografia în sine a presupus eforturi și cunoștințe considerabile de editare, ea fiind rezultatul a 4 cadre, orientare pe verticale, îmbinate în postprocesare într-o panorama (Image Stitching).

Heavey a înregistrat drepturile de autor pentru fotografie la Oficiul pentru Drepturile de Autor din Statele Unite la sfârșitul anului 2010.

Heavey spune că Netflix continuă să respingă acuzația. "Singura asemănare care există între schița concept Netflix și fotografia domnului Heavey "The Mothership" este folosirea formațiunilor de nor asemănătoare", a spus avocatul Netflix Jarin Jackson într-o scrisoare adresată fotografului, potrivit Great Falls Tribune. "Dreptul de autor nu protejează obiectele așa cum apar ele în natură" a continuat acesta.
Comparație între cele două imagini via Giphy/@PetaPixel
Netflix crede că este îndreptățit să folosească conceptul care nu este ”virtual identic” cu fotografia lui Heavey.

O să urmăresc și o să vă țin la curent cu evoluția acestui proces. Între timp, vă invit să vă exprimați opinia mai jos cu privire la acest caz interesant: Este un simplu "împrumut de idee" sau este o încălcare a drepturilor de autor? Voi ce credeți?

Locația: Bucharest, Romania

2 comentarii:

Adrian C spunea...

Mi se pare exagerat. Poza celor de la Neflix este o alta poza. Unde am ajunge daca nu s-ar mai permite inspiratia?

Anonim spunea...

Este cel mult un plagiat de idee, dar nu este copyright infringement. Cel putin asa este aici in Belgia.