08 august 2018

Pozele de pe Internet nu sunt la liber - a decis CJUE


Pozele de pe Internet nu sunt la liber

Dacă nu v-am convins prin articolul ”Mituri urbane referitoare la copyright”, pe care l-am scris, în urmă cu un an, pentru blogul F64, iată că acum vine Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și desființează (sper!) definitiv mitul urban ”dacă este pe net, atunci este la liber”!


Oricine publică pe internet trebuie să ceară permisiunea fotografului înainte de a-i publica imaginile, chiar dacă fotografiile au fost deja accesibile, în mod liber în altă parte online, a decis Curtea de Justiție.

"Publicarea pe un site web a unei imagini, care a fost anterior accesibilă gratuit pe un alt site web (n.n. acesta din urmă având acordul fotografului), necesită o nouă autorizare din partea autorului (n.n. fotografului)", a stabilit Curtea, conform unei declarații de presă.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost învestită să decidă asupra unui caz din Germania, în care un elev din școala secundară a descărcat și a folosit o fotografie accesibilă pe un site web pentru un proiect școlar. Fotografia a fost ulterior postată pe site-ul web al școlii.

Fotograful a susținut că utilizarea acesteia de către școală reprezintă o încălcare a dreptului de autor, deoarece el a dat permisiunea doar unui site de turism, acela de pe care elevul descărcase poza.

Curtea a reținut în favoarea fotografului, spunând că, în conformitate cu Directiva UE privind drepturile de autor (transpusă și la noi prin modificările la Legea nr. 8/1996), școala ar fi trebuit să obțină aprobarea sa, înainte de a publica fotografia.

"Curtea continuă să afirme că, sub rezerva excepțiilor și limitărilor enumerate în mod exhaustiv în această directivă, orice utilizare a unei opere de către o terță parte, fără consimțământul prealabil al autorului, trebuie considerată ca o încălcare a dreptului de autor al acelei opere", se spune în declarația de presă a Curții.

De asemenea, Curtea a mai precizat că este "de mică importanță" faptul că deținătorul drepturilor de autor nu limitează "modalitățile în care fotografia poate fi utilizată de utilizatorii de internet".

0 comentarii: