25 aprilie 2018

Maimuța Naruto vs David Slater: Maimuța nu poate fi subiect al drepturilor de autor

PETA și fotograful au ajuns la un acord


Instanțele americane au decis că maimuța Naruto, care în 2011 a fost învățată de un fotograf să declanșeze o cameră foto pentru realizarea unor selfie-uri, nu deține drepturi de autor asupra fotografiilor. De asemenea, au statuat ca maimuța nu are capacitate procesuală activă, nefiind o persoană.

Selfie-urile cu maimuta Naruto fuseseră incluse într-o lucrare a fotografului britanic David Slater. Ulterior, fotografiile au devenit virale în mediul online. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), o organizatie pentru protecția animalelor, a intentat un proces pentru a apăra drepturile de autor ale lui Naruto.

Maimuța Naruto. Sursa imagine: Wikipedia


În septembrie 2017, PETA și fotograful au ajuns la un acord, conform căruia fotograful a acceptat să doneze 25% din viitoarele sale venituri din exploatarea selfie-urilor cu maimuța organismelor care protejează habitatul macacilor din Indonezia.

Zilele trecute, instanta de apel (The 9th US Circuit Court of Appeals) a refuzat să ia act de tranzacția dintre PETA și fotograf și a menținut deciziile instanțelor de fond, respectiv că maimuța nu are capacitate procesuală activă, nefiind o persoană. De asemenea, într-o notă de subsol instanța a criticat PETA pentru că prin înțelegerea cu fotograful a urmărit propriile interese, iar nu cele declarate (ie. de apărare a drepturilor maimuței Naruto). 

Sursa imagine: Wikipedia

0 comentarii: