28 februarie 2017

Ce trebuie să știi înainte de a comanda echipamente foto din State

1. Varianta Poșta Română

- pachetul poate face numai 3-5 zile din Statele Unite până la Otopeni, dar și 3-4 săptămâni de la Otopeni până la un Oficiu Poștal cu Punct Vamal din București.


Colet adus în țară de DHL (DHL Saver) și preluat de Poșta Română pentru vamă și livrare 

- după predarea către curierul român (Poșta Română), pachetul extracomunitar nu mai poate fi urmărit prin funcția track&trace.

-  la ridicarea coletului, cozile la oficiile poștale, cu punct vamal, arată cam așa:

Coadă la Oficiul Poștal nr. 5 de pe Bulevardul Libertății, București
- Tariful perceput pentru serviciul de comisionariat vamal este de 20,00 lei (TVA inclus)/pachet.


2. Varianta DHL Express 

- coletul ajunge în 2-3 zile în București;

- DHL te contactează pe email și îți prezintă două variante pentru vămuire:

a) Clientul plătește la trezorerie TVA + Taxele vamale, în nume propriu, folosind număr EORI (a se vedea mai jos ce înseamnă EORI); sau

b) DHL plătește, pe seama Clientului, TVA + Taxele vamale în schimbul unui comision suplimentar de "numai" 99,96 RON (atunci când taxele vamale și TVA-ul sunt între 25 RON și 4200 RON);

- dacă nu sunteți dispuși să plătiți comisionul DHL pentru varianta b), trebuie să știți că procedura pe varianta a) este una foarte birocratică și de durată; de asemenea, întărzierile din culpa dvs. pot duce la aplicarea unor taxe de magazie (27 RON/zi /după cea de-a 4-a zi). DHL îți va cere dovezile de plată și facturile traduse în limba română.Ce este un număr EORI? 

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale îl atribuie persoanelor interesate la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Pentru persoana fizică stabilită în România, structura numărului EORI este: RO + CNP.

Cum se obține numărul EORI de către persoanele fizice?

Dacă optați pentru plata folosind numarul EORI, ar fi bine să începeți procedura de mai jos înainte sau imediat după plasarea comenzii. Dacă faceți acest lucru după sosirea coletului în țară, riscați să vi se ceară de către DHL taxa de magazie.
  1. Se accesează site-ul vămii la http://www.customs.ro/e-customs/eori
  2. Se citește ghidul aplicației și se acceseaza aplicația (dacă aveți o versiune prea recentă de Java, este posibil să trebuiască să faceți downgrade).
  3. Se completează online cererea de obținere a numărului EORI (atenție, notați numărul cererii imediat ce se generează!!! Pierderea acestuia duce la imposibilitatea de a mai face o nouă cerere pe același CNP);
  4. La sfârșitul aplicației se listează în două exemplare, se semnează;
  5. Cererea impreuna cu copia de pe CI, se transmite prin email/se depune la Directia Regionala de care aparțineți;
  6. Dupa 24-48 de ore de la depunerea documentelor, pe adresa de mail indicata de dvs in cerere, veti primi un mail cu subiectul "Referitor la cererea de acordare a numarului EORI cu nr. ...."
  7. Dupa acesti pasi baza de date a vamii se actualizeaza cu datele transmise de dvs. Din acest moment puteti efectua operatiuni de import sau export de bunuri.
În concluzie, chiar dacă varianta Poșta Română este de durată și presupune statul la cozi, este de preferat dacă costul este singurul criteriu urmărit și nu vrei să-ți bați capul cu hârțogăriile pentru plata prin EORI.

1 comentarii:

Radu spunea...

FedEx are propriul birou de vama si nu impune niciun fel de comisioane