17 aprilie 2015

Sursă de lumină suplimentară în fotografia de aproape/macro. Review Yongnuo YN14EX TTL

Pasionații de fotografie de aproape (close-up) /macro ajung destul de repede la concluzia că pentru acest gen de fotografie este nevoie, în multe situații, de o sursă suplimentară de lumină. La distanțe extrem de mici față de subiect, obținerea unei profunzimi de câmp (DOF) rezonabile, dintr-un singur cadru (nu discutăm despre focus stacking), presupune închiderea diafragmei f/11.0-f/16.0. În aceste condiții, pentru obținerea unei expunerii corecte este nevoie de mărirea ISO și/sau timpul de expunere.


ISO în fotografia de aproape (close-up) /macro


La aparatele modern, creșterea ISO cu câteva trepte față de valoarea nativă (ISO 100) nu influențează semnificativ calitatea fotografiei. Printr-o expunere adaptată situației, corelată cu o prelucrare ulterioară și prin reducerea dimensiunii fotografiei de la dimensiunea maximă la o dimensiune de sub 3-4MP pentru site-uri web sau Facebook, diferența de calitate este insesizabilă.

Cu toate acestea, dacă urmăriți să monetizați fotografia pe site-uri de microstock, există riscul de fi respinsă pentru simplul fapt că în EXIF apare o valoare mare a ISO.

De aici și recomandarea mea de a șterge informațiile EXIF pentru fotografiile trimise pe siturile de microstock. În acest fel, ai certitudinea că măcar s-a inspectat vizual fotografia.


Timpi de expunere lungi (în lumină existentă) în fotografia Macro/Close-up


La fotografierea maco/close-up, unde raportul de reproducere este foarte mare, compromiterea clarității imaginii din cauza folosirii unor timpi lungi (vorbim de fotografiatul din mână) este foarte mare.

Regula clasică spune că, la fotografierea din mână, inversul timpului de expunere trebuie să fie cel puțin egal cu focala obiectivului. Adică, dacă se folosește un obiectiv cu focala de 100mm (pe un aparat full-frame), un timp sigur de expunere, la fotografierea din mână, ar fi cel mult 1/100.

În practică, pe aparatele digitale cu rezoluții foarte mari (peste 18MP), timpul de expunere sigur va fi la jumătatea celui calculat conform regulei clasice. Deci, dacă avem un obiectiv cu focală 100mm pe un dSLR full-frame de 24MP, timpul de expunere sigur va fi unul mai scurt de 1/200 dintr-o secundă.

Dacă obiectivul are stabilizare optică, se poate câștigă un stop, două în plus la timpul de expunere, însă la timpi mai mari de 1/90 dintr-o secundă rata de succes la cadrele clare va scădea inevitabil.

Stabilizarea aparatului


Pentru folosirea unor timpi de expunere mai lungi decât timpii siguri (aproximați conform celor de mai sus), avem nevoie de trepied, blocarea oglinzii (mirror lock-up) și declanșare întârziată sau telecomandă.

În fotografia de macro/close-up, aceste măsuri presupun multă răbdare și uneori distragerea atenției de la aspectele creative pe care le implică fotografierea. Este extrem de dificil să obții unghiurile dorite folosind un trepied. Mai degrabă, merge să fixezi aparatul pe/de diverse obiecte, însă un trepied normal mai rău încurcă.

Măsurile de mai sus rezolvă problema mișcării aparatului, însă nu și pe a subiectului. Dacă subiectul este în mișcare (fie chiar și o floare într-o mică adiere de vânt), expunerea la timpi lungi va compromite fotografia din punct de vedere tehnic, chiar dacă aparatul este stabilizat.

Sursă suplimentară de lumină


Când nici una dintre soluțiile de mai sus nu ne ajută, trebuie să apelăm la sursă de lumină suplimentară. Cea mai ieftină soluție este o blendă sau un mic reflector DIY. O soluție mai elegantă este lampa circulară cu leduri.

Apariția lămpilor cu leduri, relativ ieftine (Yongnuo WJ-60 – lampa circulara macro cu 60 LED-uri), rezolvă parțial problema în sensul că este mai bine cu, decât fără… însă când lucrezi cu diafragme închise (f/13 – f/16), timpi de expunere siguri (mai scurți de 1/125 pentru subiecte statice) și ISO nativ, lumina de la o lampă cu leduri nu este suficientă pentru impresionarea senzorului camerei. În plus, fiind lumină continuă, nu „îngheață mișcarea” așa cum se întâmplă în cazul folosirii luminii de bliț ca lumină principală când practic nu te mai interesează timpul de expunere (fie că pui 1/60, fie că pui 1/180, mișcarea este „înghețată” de blitz.

Până la apariția unor leduri mai puternice, lămpile cu leduri vor continua să-și facă treaba bine la filmare și în alte genuri de fotografie, însă nu în fotografia de macro.


Blitz Circular Macro Yongnuo YN-14EX


Zilele trecute circula pe facebook o imagine cu o băcănie de pe o strada aglomerată din Hong Kong care, pe lângă diverse produse alimentare, avea și produse Yongnuo la vânzare. Cel care a făcut poza respectivă susținea că adresa corespunde chiar cu cea menționată în documentațiile Yongnuo ca sediu principal al companiei.

Informația este destul de credibilă și poate avea legătură cu faptul că marii producători nu sunt prea fericiți că această companie aduce pe piață produse aproape identice cu cele originale la 20% din prețul lor. În acest fel, probabil Yongnuo evită eventualele procese pe patente cu marii producători. Numai așa îmi pot explica contrastul puternic între imaginea băcăniei Yongnuo, pe de-o parte, și construcția și fiabilitatea produselor lor, pe de altă parte.

La fel ca și Adaptorul Yongnuo Canon EF- Sony E, și acest produs mi-a dat impresia unuia premium. Îl folosesc de ceva vreme și nu am avut nicio problemă cu el. Face exact ceea ce trebuie să facă. Yongnuo YN-14EX

Yongnuo YN-14EX

Yongnuo YN-14EX se confundă, prin funcționalitate și aspect, cu originalul Canon MR-14EX TTL singurele deosebiri fiind la panoul de control.

Adaptarea pe obiectiv se face prin intermediul unor inele adaptoare (incluse în pachet) care se înfiletează pe obiectiv/filtru. Neajunsul acestui sistem este că nu se poate pune capacul frontal de la obiectiv, astfel că de fiecare dată trebuie montat/demontat inelul adaptor.

În acest gen de fotografie, funcția TTL este cam inutilă întrucât tot la compensare +/- trebuie să ajungi pentru a avea rezultate satisfăcătoare, cu riscul de a avea inconsecvență între cadre. Această funcție este mai degrabă una comercială, știut fiind faptul că blitz-urile circulare macro sunt folosite și în alte industrii de profesioniști (de exemplu de stomatologi) care nu au neapărat pregătire specifică fotografilor. Yongnuo YN-14EX

Yongnuo YN-14EX


Yongnuo comercializează și un blitz fără TTL, însă universal (Yongnuo YN14M) și, sincer, îmi pare rău că nu l-am ales pe acela. Un lucru ciudat la Yongnuo YN-14EX este că nu funcționează în patina de la Sony A6000, deși blitz-urile originale Canon funcționează (în modul Manual) pe acest aparat.

Personal utilizez acet blitz numai în modul Manual. În 80% din situații, setez puterea blitzului între 1/8 și 1/4 și țin cont de rugula „lumina scade cu pătratul distanței”.

Cablul se desfășoară suficient de mult pentru a permite folosirea ring-flash-ului din mână. De asemenea, folosesc foarte des această tehnică (a se vedea rezultatele din Galeria de mai jos) care-mi permite să am un control excelent pe lumina de pe subiect.Canon MR-14EX TTL
Canon MR-14EX TTL 

Schimbarea rației de putere între cele două lămpi se face foarte intuitiv din menu. Funcția este utilă când fotografiem la distanțe extrem de mici (eg. în cazul insectelor).

Lămpile de modelare (de fapt, cele două leduri) nu ajută foarte mult sistemul AF și spre deosebire de lămpile de modelare ale blitz-urilor de studio, care se sting la declanșarea blitz-ului, suspectez (este greu de verificat) că acestea rămân aprinse, ceea ce nu este un lucru tocmai bun pentru balansul de alb (WB).

Avantaje:
 • Prețul (549 RON la f64.ro); 
 • Aspect de produs premium; 
 • Consum redus (testat cu baterii Eneloop); 
 • Menu intuitiv care permite setarea ușoară; 
Dezavantaje
 • Inelele adaptoare trebuie montate/demontate la fiecare utilizare; 
 • Lampa se rotește pe inel, neavând o piedică pentru poziția de bază; 
 • Husa de protecție este voluminoasă și este greu de acomodat într-un rucsac foto; 
 • Este neclar cine asigură Service-ul Yongnuo în Romania; 
Specificații Yongnuo YN14EX

 • Compatibilitate: TTL Canon
 • Numar director @ISO100: 14
 • Lampa de modelare: 2x LED
 • Unghi de acoperire: 80° orizontal / 80° vertical
 • Temperatura de culoare
 • Reglaj de putere: 1/64 – 1/1
 • Timpi de reincarcare: cca 3 sec.
 • Ecran LCD
 • Greutate: 420 g (fara baterii)
Locația: Bucharest, Romania

2 comentarii:

Radu R. spunea...

Bună,

Putem achiziționa din România de undeva sistemul flow-mow?
Caut pe net de ceva vreme, dar … nimic. ��

Merci,
Radu R.

Pandects dpVUE spunea...

Nu cred. Eu l-am achizitionat de pe ebay.co.uk. Pret 29GBP (inclusiv tansportul de 3GBP)