15 octombrie 2014

Adaptor pentru folosirea obiectivelor EF (Canon) pe montura E (Sony NEX), la un preț decent

Nu e nicio noutate în a spune că fotografii sunt captivi pe sistemele în care au investit ani de-a rândul. Să te apuci să vinzi totul și s-o iei de la capăt, pe un alt sistem, este ruinare certă din punct de vedere economic. De asemenea, decizia de migrare trebuie să țină cont și de alte aspecte cum ar fi consecvența producătorului în a lansa produse compatibile cu echipamentele achiziționate.

Este de-a dreptul frustrant să achiziționezi obiective de mii de euro, iar peste câțiva ani să constați că producătorul se (re-)orientează către o altă montură. Cu toate acestea, tentațiile în zona mirrorless sunt din ce în ce mai mari. În această ordine de idei, mi-am completat trusa Canon cu... Sony Alpha 6000.

Cu tot entuziasmul pentru Sony Alpha 6000, plaja redusă de obiective pe montura E,  prețurile de... Canon L și istoricul SONY în schimbarea monturilor m-au stăpânit să nu mă arunc cu capul în față la achiziția de obiective pe montura Sony E.

Găsirea unui adaptor (YONGNUO Smart Adapter EF-E Mount)

YONGNUO Smart Adapter EF-E Mount
Compromisul firesc a fost căutarea unui adaptor ca să pun "sticla" de la Canon pe Sony Alpha 6000. Cel mai lăudat, Metabones (Mark III), dar la un preț pe măsură - 380 USD la care s-ar mai fi adăugat costurile cu aducerea din SUA, a fost tăiat din prima de pe listă la fel ca și chinezăriile din cealaltă extremă, majoritatea fără contacte electronice și cu review-uri foarte proaste.În schimb, YONGNUO Smart Adapter EF-E Mount (Canon EF Lens to Sony NEX Smart Adapter) mi-a atras atenția deoarece este numai 70 USD și promite cam aceleași lucruri ca Metabones. L-am comandat de pe ebay.co.uk la 60 GBP. Am primit produsul într-o săptămână de la un vânzător din Anglia (cam 3 zile apreciez că a făcut în România).

Descrierea Producătorului

  • Compatible with Canon EF/EF-S lens
  • Carries YONGNUO Intelligent Focus System
  • Intelligent Electronic Control Aperture
  • Supports TTL
  • Carries Electronic Contact and Supports the Original Function of the Lens
  • Intelligent Power Saving Mode
  • Photo EXIF Info Shows Correct Aperture, shutter, Focal Length and Other Shooting Parameters
  • Use 50μm Gold-plated High-quality Pin to improve Signal Transduction and Corrosion Resistance
  • Interface Made of Trivalent Chromium Alloy, Environmentally Friendly and Abrasion-proof
  • Equipped with Tripod Stand, Convenient to Be Fastened on the Tripod

Primele impresii despre YONGNUO Smart Adapter EF-E Mount

Ca aspect și construcție, nu ai ce-i reproșa lui YONGNUO Smart Adapter EF-E Mount. Este metalic, solid, bine finisat și cu o textură identică cu a obiectivelor L de la Canon. Mecanismele de fixare pe body și pe obiectiv sunt foarte bune.
Cu toate acestea, există un mic joc între adaptor și aparat (joc pe care nu-l am pe body-ul Canon). În orice caz, jocul nu duce la întreruperea contactelor și pot trece peste acesta.(Later Edit: am observat că acest mic joc există și când se folosesc obiectivele dedicate; verficat pe două body-uri cu obiective Sony și Zeiss) AF-ul lent (approx. 2 secunde) era o chestiune asumată (de altfel, prezentă chiar și la Metabones sau la Canon în LiveView).

Focusul manual se poate face foarte ușor după o perioadă de acomodare și cu ajutorul funcției Peaking Level din camera (care marchează zonele de focus - Enhances the outline of in-focus ranges using a specific color in Manual Focus or Direct Manual Focus shooting. This function allows you to confirm the focus easily: MENU (Custom Settings)[Peaking Level] → desired setting). 

Adaptorul pe Canon EF 17-40mm f/4L USM
Am testat AF-ul cu Canon EF 17-40mm f/4L USM, Canon EF 85mm f/1.8 USM, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Reușește, în mod decent, să facă focalizarea automată pe primele 2 obiective, însă la Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM dă rateu complet.

La Canon EF 85mm f/1.8 USM, diafragma cea mai deschisă este de 2.0. Nu poate fi folosit în Manual atunci când se folosesc blițuri ca unică sursă de lumină (de exemplu pentru fotografia Macro). La obiectivele originale, aparatul deschide diafragma și mărește sensibilitatea pentru vizualizare (pe vizorul optic sau pe LCD) și funcții utile ca Peaking Level sau Zebra. Problema poate fi remediată cu folosirea de lumină continuă. Trecând peste limitările de mai sus, rezultatele mi se par mai mult decât decente.

Concluzii

YONGNUO Smart Adapter EF-E Mount merită fiecare bănuț și reprezintă o alternativă foarte bună pentru cei care au obiective Canon și vor să le pună la muncă pe un mirrorless cu un captor senzațional. AF-ul lent este compensat de funcția Peaking Level din camera și să nu uităm că există obiective dedicate pe montura E care nu au AF și care sunt mult mai scumpe. Cu toate acestea, marele dezavantaj al acestei soluții este faptul că sistemul devine destul de mare și greoi, adică exact opusul a ceea ce mulți caută atunci cînd trec de la DSLR la un mirrorless.

3 comentarii:

Cristian spunea...

Am inteles ca nu poate functiona cu faze detection, deoarece obiectivele canon nu pot face In alta ordine de idei, cu canon 24 mm f2,8 is usm ai avut posibilitatea sa testezi (pentru asta vreau eu sa folosesc adaptorul) ? multumesc ….si inca ceva ve vad ca nu a, aparut in comentariul precedent : cum de nu functioneaza faze contrast detection, pentru ca altfel cum focalizeaza ?

Pandects dpVUE spunea...

Pentru cei care cauta acest produs, este pe stoc la F64: Yongnuo Smart Adapter EF - E Mount - adaptor Canon EF la Sony E Pret 399RON

Tudor spunea...

Recomand COMMLITE Auto-Focus Mount Adapter EF-NEX for Canon EF to Sony NEX Mount. Este mai bun decat YONGNUO Smart Adapter EF-E Mount.