20 decembrie 2013

Detectarea imaginilor furate în online. Fotografii angajează copyright trolls


Dacă folosești fotografii fără acordul autorului / deținătorului drepturilor de autor, mai devreme sau mai târziu vei fi prins! Fotografii au început să angajeze companii specializate care folosesc programe de calculator pentru a peria internetul și a descoperi copii ale acestor imagini. Este nevoie de timp pentru a le găsi, dar procesul este automat și funcționează câte 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Asta au aflat pe propria piele cei de la The Content Factory, o agenție de PR digital, specializată în social media și marketing conținut online, care povestesc și își fac propria critică într-un articol publicat după finalizarea cazului.

Unul dintre clienții lor, a primit un e-mail de la un avocat, la mai bine de trei luni de la publicarea unui articol (livrat de The Content Factory) care conținea o banală fotografie din Nebraska, făcută cu un telefon mobil. Avocatul (Curtis M. Leech, Esq.) se ocupă cu un singur lucru și numai unul: încălcarea drepturilor de autor.

Clientul celor de la The Content Factory a primit o cerere de chemare în judecată, pretențiile reclamantului ridicându-se la 8.000 USD cu titlu de daune pentru utilizarea fără drept a unei fotografii protejate de copyright.

"Noi am fost sub greșita impresie că înainte ca cineva să poată fi dat în judecată, autorul delictului ar trebui să ignore o cerere de a da jos imaginea protejată de drepturi de autor. Deoarece procesul a venit, fără nici un fel de avertizare și aceasta a fost prima dată când am fi fost vreodată acuzați de așa ceva, am trăit cu speranța că înlocuirea imaginii și scuzele sincere adresate domnului Leech și clientul său vor remedia situația. Ne-am înșelat. Bine ați venit în lumea "Utilizarea corectă.""

După lungi negocieri, cei de la The Content Factory au reușit să tranzacționeze cu reclamantul și să plătească numai 3.000 USD, adică mai puțin de jumătate din pretențiile inițiale, dar care reprezintă, în final, o sumă enormă pentru un articol care n-a adunat mai mult decât câteva sute de vizualizări. Această sumă ar fi putut fi folosită pentru plata chiriei biroului pentru câteva luni, prime de vacanță pentru personalul sau pentru a dezvolta afacerii.

Reprezentanții The Content Factory admit în finalul articolului că au greșit și că, focusându-se mai mult pe conținut, au omis problemele legate de copyright.

De asemenea, aceștia constată că legile copyright-ului (n.n. de peste Ocean) au permis dezvoltarea unei industrii de avocați prădători - copyright trolls. Acești avocați profită de fotografii și artiștii care fac disponibile on-line imaginile lor, precum și de bloggeri care nu cunosc legile privind copyright-ul și preiau fotografii protejate cu încălcarea legii.

Articolul complet poate fi citit aici (în limba engleză): click aici

1 comentarii:

Anonim spunea...

SF-uri